ZDROWY STYL ŻYCIA
Dnia 09 listopada 2016 r. odbyła się prelekcja dla uczniów klasy IV SP na temat zdrowego odżywienia. Celem wykładu było uświadomienie roli racjonalnego żywienia w czasie wzrostu dziecka i jego wpływu na prawidłowy rozwój. Prelekcja prowadzona była przez pielęgniarkę panią Elżbietę Butkiewicz która podkreślała i zachęcała do zmiany złych nawyków żywieniowych. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że już blisko co trzeci 11-latek w Polsce ma nadwagę. Powodem tak dużej skali problemu są przede wszystkim niewłaściwe nawyki żywieniowe przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Pani Elżbieta przekazała w sposób dostępny i przejrzysty najważniejsze zasady zdrowego stylu życia oraz komponowania codziennej diety. Przedstawiła i omówiła na podstawie ilustracji „piramidę żywności” czyli to, co powinno się znaleźć w diecie każdego ucznia, jakie produkty powinniśmy jeść najczęściej, a jakich powinno być jak najmniej oraz które są niezdrowe. Uczniowie dowiedzieli się jak ważną rolę dla uczniów odgrywa spożywanie wody oraz drugie śniadanie, które jest bardzo niechętnie zabierane przez naszych milusińskich. Pani Elżbieta przypomniała również o znaczeniu witamin i ruchu na świeżym powietrzu dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Zwróciła szczególną uwagę na temat szkodliwości fast food-ów w codziennej diecie i ograniczenie dzieciom dostępu do nich. Podkreśliła, iż zdrowe odżywianie jest elementem zdrowego trybu życia. Pocieszający jest fakt, iż dzieci aktywnie włączały się do rozmowy podając różnorodne zasady zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia, przez co wywiązała się konstruktywna rozmowa między prowadzącym a uczniami. Dzieci dowiedziały się również, co należy jeść i ile porcji dziennie aby uchronić się przed nadwagą i wieloma chorobami. Na koniec zajęć pani Elżbieta zachęciła wszystkich zgromadzonych do przestrzegania piramidy żywieniowej i wręczyła wszystkim zgromadzonym broszurki informacyjne z ciekawymi wiadomościami.
Klasa serdecznie podziękowała za przybycie i zobowiązała się do wyeliminowania złych nawyków żywieniowych ze swojej diety.
M.Szubert
13
LIS
2016
151
razy
czytano
ZESZ2