Pożywna i zdrowa sałatka warzywna w II b.
Warzywa na piramidzie żywienia zajmują drugie miejsce zaraz po produktach zbożowych. Są one bowiem skarbnicą składników odżywczych, dzięki którym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, chronią przed nowotworami i wzmacniają odporność. Ze względu na ogromne korzyści wynikające ze spożywania warzyw należy zjeść ich przynajmniej 600-700g dziennie. Powinny być dodawane do każdego posiłku. Świeże warzywa są źródłem wielu witamin, które trudno dostarczyć organizmowi w inny sposób. W nawiązaniu do lekcji o zdrowym odżywianiu, zrobiliśmy sałatkę warzywną. Każdy uczeń klasy II b przyniósł niezbędne produkty i przybory. Podczas krojenia marchewek, rzodkiewek, ogórków i innych bogatych w witaminy warzyw, zachowaliśmy podstawowe zasady higieny i bezpieczeństwa. Ubrani w kolorowe fartuszki, samodzielnie, starannie pokroiliśmy i wymieszaliśmy składniki. Do warzyw dodaliśmy sos winegret, sok z cytryny, ziarna słonecznika i pachnące zioła. Kiedy nasze sałatki były gotowe, nastąpił ten najprzyjemniejszy moment zajęć. Degustacja! Częstowaliśmy się nawzajem! Okazało się, że każdy z nas wykonał inną, niepowtarzalną, jedyną w swoim rodzaju sałatkę. Włożyliśmy serce w przygotowanie tego posiłku. Świetnie się bawiliśmy, a jeszcze lepiej najedliśmy.
Jolanta Pater
27
PAŹ
2016
263
razy
czytano
Własne