Bon - ton czyli dobre maniery
Prawidłowe żywienie ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży ze względu na bardzo intensywne procesy wzrastania i dojrzewania zachodzące w tym okresie życia. Nawyki żywieniowe kształtują się do 10 roku życia, potem nadal mogą być modyfikowane, ale raz ukształtowane złe nawyki bardzo trudno jest potem zmienić .
Uczniowie klasy pierwszej, przy okazji wprowadzenia literki J, j na podstawie wyrazu „jajko”, poznali prawidłowe zasady żywienia. Samodzielnie przygotowali poczęstunek z jajka i dowolnych dodatków. Były jajka z majonezem, z keczupem, solą i pieprzem. Ważnym elementem były podstawy Savoir-vivre, czyli nauka prawidłowego przyrządzania potraw, kulturalnego jedzenia i picia oraz poznanie zasad nakrywania i podawania do stołu.
Mając taką wiedzę, już wkrótce samodzielnie przygotujemy smaczne, kolorowe kanapki.
Klasa I
17
PAŹ
2016
157
razy
czytano
aneta kajdańska