Dzień Piekarzy i Cukierników w bibliotece
Dzień Piekarzy i Cukierników, znany również jako Dzień Świętego Klemensa, patrona miłośników pieczenia jest doskonałą okazją, aby uczyć dzieci o tradycji, pracy i pasji związanej z pieczeniem i cukiernictwem. Praca piekarza opiera się głównie na przygotowaniu ciasta chlebowego, formowaniu go i wypieczeniu różnych rodzajów chleba, wykorzystując głównie mąkę, drożdże, wodę i sól i nasiona. Cukiernik natomiast specjalizuje się w tworzeniu słodkości, takich jak ciasta, babeczki, lody, czekoladowe desery i inne smakołyki. Słodkie wypieki są dekorowane, ozdabiane i zazwyczaj są przeznaczone na specjalne okazje, takie jak urodziny, wesela czy inne uroczystości. Tego dnia byliśmy gośćmi w bibliotece. Pani Ania przeczytała dzieciom krótką bajkę, po czym każdy przedszkolak wykonał samodzielnie słodką babeczkę.
26
MAR
2024
127
razy
czytano
Anja