,,My i alkohol,,
My i alkohol.
Historia alkoholu jest tak długa, jak historia istnienia człowieka na Ziemi. Dawno temu, gdzieś na Wschodzie pewien człowiek przypadkiem zostawił na słońcu naczynie z owocami. Pod wpływem ciepła powstał napój, który człowiek wypił. Poczuł jego odprężającą moc i przekazał swoją wiedzę innym. Takie były prawdopodobnie początki alkoholu.
Nazwa alkohol pochodzi z jęz. arabskiego al-khul bądź al-akhul (delikatny, drobny proszek do malowania powiek albo wysublimowaną delikatną substancję do upiększania) lub od słowa al-ghoul (zły duch).
Piwo i wino spożywano w 6400 r. p.n.e. Sztuka fermentacji, jak wskazują znaleziska archeologiczne jest dawniejsza niż pisana historia cywilizacji.
Już 8000 lat p.n.e., w paleolicie, znany był miód pitny, a zapewne pierwsze napoje alkoholowe powstały w sposób niezamierzony i przypadkowy: w wyniku fermentacji winogron (wino) i ziarna jęczmiennego (piwo).Najwcześniej stosowano uprawę winorośli (a więc również tłoczenie wina!). Świadectwa sięgają do 6000 r. p.n.e. w Azji Środkowej. Stamtąd rozprzestrzenia się ta sztuka na inne tereny: Mezopotamię, Fenicję i Egipt. Z innych przekazów historycznych wynika, że 1000 lat p.n.e. winorośl uprawiano już w południowej Grecji i Italii, a ok. IV w n.e. trafiła do Europy zachodniej i środkowo-wschodniej. Starożytni Grecy wprowadzenie uprawy winorośli przypisywali bogowi Dionizosowi. Warzenie piwa znane było już starożytnym Egipcjanom i stało się ich podstawowym napitkiem. A piana z piwa, dla dbających o swój wygląd Egipcjan i Egipcjanek była środkiem do odświeżania skóry.
Kodeks Hammurabiego (0k 1800 r. p.n.e.) określał prawne sankcje dla handlujących i produkujących piwem. Dla fałszerzy przeznaczono karę śmierci. W Chinach, piwo wytwarzano z ryżu ok. 4000 lat p.n.e. W Polsce winnice pojawiają się ok. XII w. , ale mniej więcej do końca XVI w najczęściej importowano wino. Najpopularniejszym napojem było piwo. Znano je już w czasach piastowskich, a browary na początku powstawały przy klasztorach. Proces destylacji, umożliwiający produkcję napojów alkoholowych znaczenie mocniejszych od piwa i wina odkryto później. Proces destylacji odkrył, prawdopodobnie arabski lekarz Phazes. Sposób destylacji prawdopodobnie znali również starożytni Egipcjanie. Świadectwa przekazują, iż w czasie religijnych obrzędów zmoczone wodą okrycia głowy polewali alkoholem i podpali je. Płonący alkohol otaczał ognistą aureolą głowę, a widok ten skłaniał ludzi do oddawani im boskiej czci.
Dlaczego sięgamy po alkohol ?
1. By dopasować się do kolegów, należeć do grupy
Gdy dzieci wchodzą w wiek poszukiwania związków poza domem, najważniejszym dla nich jest należeć i pasować do jakiejś "paczki". Często nawet wiedzą albo domyślają się, że ci, z którymi chcą się kolegować piją, a jednak potrzeba przynależności jest tak silna, że wcale im to nie przeszkadza. Czasami może być odwrotnie - ten zakazany owoc dodatkowo pociąga, a ponadto wspólne kosztowanie go szybko daje poczucie pozornej wspólnoty. Dzieci i młodzi ludzie gotowi są niemal na wszystko, by nie zostać odmieńcami.
2. Pragniemy czuć się dorosłym
Dzieci wchodzące w wiek dojrzewania kształtują swoje postawy wobec picia, palenia i narkotyków. Wskutek nacisków rówieśników, obserwacji zachowań dorosłych, a także zachęcających informacji z innych źródeł - filmów, reklam telewizyjnych, itp., zmieniają swój negatywny często wcześniej stosunek do alkoholu. Przekazy te brzmią raczej zachęcająco. Wygląda na to, że picie daje poczucie niezależności, samodzielności, pozwala się rozluźnić i zabawić. Ten motyw picia może być dodatkowo wzmocniony przez bliskich dziecku dorosłych,w domach, gdzie rodzice dużo piją, dzieci częściej i wcześniej próbują alkoholu.
3. Być na luzie
Młodzi piją, bo chcą pozbyć się napięcia i niepewności, bo chcą swobodniej poczuć się w towarzystwie, zwłaszcza wobec osób przeciwnej płci.
4. Lepiej się poczuć
Niektórzy ludzie, nie tylko zresztą młodzi, myślą, że alkohol poprawi im samopoczucie albo pozwoli zapomnieć o kłopotach. Dzieci, które zaczynają pić, żeby się lepiej poczuć, potrzebują zazwyczaj pomocy psychologa lub innej życzliwej osoby. Jeżeli wydaje ci się, że twoje dziecko ma jakieś problemy, przekonaj je, że nie musi przeżywać ich w samotności i może poprosić kogoś o pomoc. Warto także, by zrozumiało, że umieć rozpoznać własną trudność i chcieć ją pokonać, nie jest oznaką słabości, lecz siły.
5. Przestać być nieśmiałym
Wszyscy młodzi ludzie przechodzą przez bolesne okresy niepewności, wstydu i nieśmiałości, ale czasem dziecko nie jest w stanie sobie z tą trudnością poradzić. Jako rodzic przypominaj dziecku - czy raczej daj mu odczuć - jak jest ono dla ciebie ważne, jak je kochasz, jak jest atrakcyjne dla innych i ile może im zaoferować. Dzieci chcą czuć, że są coś warte dla swoich rodziców, rówieśników i świata.
6. Sprawdzić, jak to jest
Jednym z głównych motywów eksperymentów z piciem jest zwykła ciekawość. Alkohol otoczony jest wieloma mitami, na temat jego działania krążą dwuznaczne, a czasem fantastyczne informacje. Naturalna w wieku dorastania ciekawość pcha młodych ludzi w stronę dziwnych, nowych i czasem także zakazanych doświadczeń. Jak zachęcać dzieci do doświadczania takich sfer życia, które są ekscytujące, ale nie ryzykowne? Niestety nie ma na to żadnych łatwych recept.
7. Złamać zakaz
Niektóre nastolatki piją właśnie dlatego, że nie wolno tego robić. Chcą sprawdzić siebie, a może także ciebie. To, że sprawdzają, jak to jest złamać taki silny zakaz, nie znaczy, że będą to robiły zawsze - od układów między wami zależy, czym skończą się te eksperymenty.
8. Dobrze się bawić
Wielu młodych ludzi nie potrafi sobie wyobrazić dobrej zabawy bez alkoholu, czemu trudno się dziwić, bo w polskiej kulturze brak jest alternatywnych wzorów zabawy i spędzania wolnego czasu.
Pedagog szkolny: Olga Ziarko
04
LIS
2014
187
razy
czytano
Literatura pedagogiczna