Adwentowe pierniczki
Dziś nieco już zapomniany zwyczaj przygotowywania adwentowych przysmaków powoli powraca, przynosząc dorosłym i dzieciom pomagającym przy wycinaniu różnokształtnych ciasteczek wiele radości.
Dawniej od drugiego tygodnia grudnia można było spotkać w Polsce przeróżne maszkary, przebierańców w postaci zwierząt, którzy wędrowali od domu do domu, licząc na poczęstunek. Pieczono więc dla tych bocianów, kóz, niedźwiedzi, wilków, krów, turoni drobne pierniczki, korzenne ciasteczka, bułeczki adwentowe, mające tyle ukośnych nacięć, ile tygodni adwentu upłynęło w momencie ich przyrządzania. Gospodynie prześcigały się w wymyślaniu przepisów na te smakołyki i często pilnie potem strzegły dopracowywanych z pokolenia na pokolenie receptur.
http://wielkiezarcie.com/artykuly/adwent-zamkniety-w-korzennym-ciasteczku-30049106
Pachnące korzennymi przyprawami i miodem gwiazdki, serduszka oraz choinki nie tylko dzieciom umilą oczekiwanie na nadejście Świętego Mikołaja. Możecie upiec ich więcej i pysznymi słodkimi ozdobami udekorować choinkę lub stroik na stole.
18
GRU
2019
217
razy
czytano
kajan