BARANKI Z TWAROGU W IB
Zajęcia kulinarne są doskonałym źródłem wiedzy dla uczniów. Jedzenie,które spożywamy, zawiera wiele informacji o świecie w którym żyjemy, jest jego integralną częścią. Ze względu na wielorakie doznania zmysłowe, przygotowanie posiłków jest sposobnością do poznawania otoczenia i integracji zmysłów w naturalnych, niewymuszonych sytuacjach. Przygotowywanie posiłków jest działaniem zintegrowanym, obejmującym między innymi czynności manualne, wrażenia zmysłowe, ćwiczenia w czytaniu, planowanie i wymowę. Uczniowie chętnie nazywają swoje czynności w trakcie takich zajęć. Poza tym konsumpcja przygotowanych przez uczniów potraw jest doskonałą okazją do spożywania ich w dobrej atmosferze. Dotyczy to odpowiedniego podania, nakrywania do stołu i kulturalnego spożywania przygotowanych specjałów, poznawania zasad dobrych obyczajów, utrwalanie nawyku kulturalnego zachowania się przy stole. Tuż przed Wielkanocą, w klasie IB, mieliśmy okazję przygotować baranki z twarogu. Niektóre z nich pasły się na kolorowej łące z zielonych warzyw i w promieniach gorącego słońca. Najwspanialszym momentem i zwieńczeniem naszych zajęć była radość i satysfakcja z przyrządzonych potraw i wspólny poczęstunek. Smacznego!
23
KWI
2019
293
razy
czytano
własne