W świecie przypraw
Dowody stosowania przypraw pochodzą z 2700 lat p.n.e. Były one powodem wypraw na odległe kontynenty oraz przedmiotem handlu wymiennego. W kuchni do dziś pełnią wiele ważnych zadań, takich jak polepszenie smaku, aromatu i barwy potraw oraz przedłużenie ich świeżości. Jednak to nie wszystko, ponieważ wpływają także na liczne procesy zachodzące w naszym organizmie!
Przyprawy charakteryzują się nie tylko właściwościami smakowo-zapachowymi, ale również mogą działać antybakteryjne. Przynoszą także ulgę w dolegliwościach trawiennych, pomagają również poprawiać apetyt. Każda z przypraw charakteryzuje się odmiennym działaniem.
Dzisiaj poznaliśmy kilka z nich: kolendrę, ziele angielskie, kurkumę, kardamon, anyż, tymianek, bazylię, oregano, wanilię, cynamon i wiele, wiele innych. Poznaliśmy ich zastosowanie, skąd pochodzą i ich walory smakowe.
http://bonavita.pl/rola-przypraw-i-ich-wplyw-na-organizm
06
LUT
2019
165
razy
czytano
kajan